Over naturisme - Meest gestelde vragen

1 - Wat is naturisme eigenlijk?

Naturisme is een manier hoe je met elkaar, je omgeving en de natuur omgaat. Dat betekent onder andere dat je respect voor elkaar en de natuur hebt. Naturisten houden in hun levensstijl de "5 r's" in gedachten: respect, rust, ruimte (letterlijk en figuurlijk), relatie en reinheid. Meestal treffen naturisten elkaar op campings en verenigingsterreinen, naaktstranden, in de sauna en tijdens de activiteiten die de Naturisten Federatie Nederland (NFN) organiseert. Daarbij zijn we zoveel mogelijk naakt, omdat naakt zijn een groot gevoel van vrijheid geeft. Ook zijn we dan als gelijken onder elkaar, zonder sexuele bijbedoelingen.

 

2 - Voel je je dan niet belachelijk als je naakt bent?

Nee, want het gaat bij naturisten om de persoon. Je persoonlijke uitstraling bepaalt wie je bent en niet je zwembroek of bikini. Je kijkt niet naar elkaars naakt, hoewel je de eerste keer dat je uit je kleren stapt het gevoel hebt dat iedereen naar je kijkt. Dat dat niet waar is, weet je als je na een paar minuten "door" bent. Je zult merken dat je onder naturisten minder wordt bekeken dan onder textielrecreanten. Dus kun je, ongeacht je figuur, zonder gêne uit de kleren. Naakt is heel gewoon. Daar winden wij geen doekjes eh ... kleren om.

 

3 - Is naturisme alleen voor jonge mensen met mooie strakke lijven?

Naturisme is voor alle leeftijden. We kijken niet naar wat een mooi lijf is of niet. Daar word je niet op beoordeeld. Het gaat immers om de persoon. De NFN meldt ons dat zij ook veel aanhangers hebben die de 50 al zijn gepasseerd. Naturisme is dus zeker niet alleen bedoeld voor "jonge mensen" met "strakke lijven".

 

4 - Is naakt verplicht en wat doe je als pubers weigeren?

Of naakt verplicht is, hangt er van af waar je bent. Als je op een naaktstrand of een gebied voor naaktrecreatie gekleed rondloopt, kunnen blote mensen zich daaraan storen. Op campings verschilt de opvatting over naakt-zijn van terrein tot terrein. In het algemeen kun je zeggen dat naakt gewenst is zodra de temperatuur dat toelaat. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, bijvoorbeeld als je een T-shirt aantrekt over je verbrande schouders of als je een broekje aantrekt als je ongesteld bent. Als kinderen veranderen in pubers, willen ze vaak niet (meer) naakt. Ze trekken een T-shirt aan of wikkelen zich in hun handdoek. De meesten onder ons tolereren dit gedrag wel. Naturistische kinderen zijn sneller vertrouwd met de veranderingen van hun eigen lichaam, merken we.

 

5 - Hoe kijken kinderen tegen al dat naakt aan?

Voor de kinderen is het heerlijk om naakt rond te banjeren. Hoe ouder kinderen worden, des te belangrijker wordt de vraag of ze naturisme als iets natuurlijks blijven zien, zeker in de pubertijd. Hoe open ze zijn over hun naturisme tegen vriendjes en vriendinnetjes hangt af van hoe "close" ze met hen omgaan. Ook de openheid van de ouders is van belang.

 

6 - Trekt een naturistenterrein geen ongewenste bezoekers aan?

Mensen met "onfrisse" ideeën komen ook bij ons voor, net zo als ze in je eigen omgeving voor komen. Bij ons vallen ze wel sneller op met hun opvallende gedrag. Ook voor kinderen is afwijkend gedrag goed herkenbaar. Mensen met exhibitionistische neigingen komen van een koude kermis thuis, want onder ons vallen ze gewoon niet op!

 

7 - Ik denk dat ik als echte man een erectie krijg bij het zien van zo veel naakt!

Bij "ons" laat niets meer tot de verbeelding over. Bij naturisten werkt naakt niet erotiserend. Integendeel, op een naturistenterrein of een naaktstrand zal je dergelijke "hete sferen" niet tegenkomen omdat wij naakt als iets normaals beschouwen. Wij koppelen naakt niet direct aan seks. Tot grote teleurstelling van sommigen, die menen dat naturisme en sex van alles met elkaar te maken hebben. Bang zijn voor een erectie is meer op zijn plaats op een "gekleed" strand. Daar is het veel spannender omdat de kleine stukjes textiel nog wat aan de fantasie overlaten!

 

8 - Waarom zijn er naturistenverenigingen?

Omdat je gezamenlijk meer kunt doen. Als er bijvoorbeeld een stuk grond wordt aangekocht, is dat financieel en praktisch beter op te brengen met een club mensen. Dat geldt ook voor voorzieningen, organisatie van activiteiten en onderhoud van het terrein. Daarnaast geeft het lidmaatschap een hoop gezelligheid. Meestal wordt er van alles georganiseerd: van barbecue tot sportevenement. Als naturist heb je via je lidmaatschap altijd een plek om naar toe te gaan. Op de linkpagina elders op deze site tref je een overzicht van alle Nederlandse naturistenverenigingen met een internetsite.

 

9 - Hoe kan ik, als onervaren naturist, het beste mijn naturistische bestaan beginnen?

Ga eens naar een naaktstrand, een sauna of naar een vereniging in de buurt. Elk jaar is er in mei of juni een open dag waarbij alle poorten van naturistenverenigingen open gaan voor publiek. Zo kom je andere naturisten tegen en kun je hen vragen naar ervaringen. Natuurlijk kun je je ook laten informeren door de Amsterdamse Lichtbond. Je kunt daartoe, ook buiten de open dagen, als gast ons terrein bezoeken. Kijk daarvoor op de kennismakingspagina elders op deze site.

 

10 - Hoe kom ik aan meer informatie over naturisme?

Via de Naturisten Federatie Nederland (NFN) kom je meer te weten over onderwerpen binnen het naturisme, verenigingen en (commerciële) campings in binnen - en buitenland. Ook een overzicht van officiële plaatsen waar naaktrecreatie is toegestaan is bij de NFN op te vragen. Tevens geeft het een aantal handige gidsen uit. Wanneer je lid bent van de NFN, ontvang je het blad UIT waarmee je op de hoogte blijft van ontwikkelingen. Ook ontvang je dan een lidmaatschapskaart, waarmee je kunt kamperen op terreinen in binnen- en buitenland. Voor meer informatie kun je uiteraard ook terecht bij de ALB en de vele andere naturistenverenigingen die Nederland telt. Mocht dat leiden tot een lidmaatschap van een naturistenvereniging, dan is een lidmaatschap van de NFN daar automatisch bij inbegrepen. Zoek je nog meer informatie over naturisme (in het binnen- en buitenland), dan kun je gebruik maken van de site van de NFN.