Wat is naturisme

 

Wat naturisme is, laat zich moeilijk verwoorden in een allesomvattende definitie. Centraal in het naturisme staat het naakt recreëren en het ervaren van het bevrijdende gevoel dat daarmee gepaard gaat. Je kleren uittrekken en jezelf zijn. Je realiseert je dan hoe in deze ingewikkelde, haastige wereld de dingen verrassend eenvoudig kunnen zijn...

Heel wat mensen hebben het naturisme "aan den lijve" ondervonden en kunnen zich inmiddels geen leven meer zonder naturisme voorstellen. Naturisme is het gevoel van vrijheid en het tonen van respect voor anderen. Naturisme is voor iedereen: jong en oud, groot en klein, dik en dun, wit en zwart. In de praktijk komt het er op neer dat verschillen tussen mensen wegvallen, want iedereen ziet er zonder kleren hetzelfde uit en materiële status telt niet meer. Hierdoor ontstaat de sfeer van tolerantie en vriendschappelijkheid die het naturisme zo typeert.

Behalve respect voor elkaar, heb je als naturist ook respect voor je omgeving en wil je een manier van leven in harmonie met de natuur. Kort gezegd: het draait bij het begrip naturisme om zelfrespect en respect hebben voor andere mensen, natuur en milieu.

Je kunt op diverse manieren invulling geven aan het naturisme. Bijvoorbeeld door naar het naaktstrand te gaan, of door je vakantie door te brengen op een naturistencamping of -bungalowpark. Ook in de sauna kun je ervaren hoe naturisme voelt. Je kunt er ook voor kiezen om (daarnaast) lid te worden van een naturistenvereniging. Veel naturistenverenigingen, waaronder ook de Amsterdamse Lichtbond, beschikken over een mooi recreatieterrein met goede voorzieningen, zoals een zwembad.

Minimaal 10 procent van de Nederlandse bevolking recreëert regelmatig naakt. Veelal op het naaktstrand of in de sauna. Zo'n 60.000 mensen doen dit in een één of andere vorm van verenigingsverband, aangesloten bij de Naturisten Federatie Nederland (NFN). Er zijn verenigingen met een terrein, verenigingen zonder terrein (zwemclubs en activiteitenverenigingen), verenigingen voor jongeren, voor alleenstaanden etc.